Canada neemt uiterlijk in april een besluit of het doorgaat met zijn gevechtsmissie in het zuiden van Afghanistan. Dit heeft minister van Defensie Peter MacKay maandag gezegd. Dan is er namelijk een bijeenkomst van de NATO.
MacKay herhaalde dat de gevechtsmissie niet zonder overeenstemming in het parlement wordt verlengd. Premier Stephen Harper heeft laten doorschemeren dat Canada wellicht voor minder gevaarlijke taken zal kiezen die acceptabeler zijn voor het publiek.
Opinie
Momenteel is alleen de regerende Conservatieve partij nog voorstander van verlenging van de missie, die begin 2009 afloopt.
De oppositiepartijen willen dat de minderheidsregering van Harper deze maand al uitsluitsel geeft of de missie een vervolg krijgt.
Het Bloc Quebécois heeft aangegeven dat het over Afghanistan tegen de regering zal stemmen. De Liberalen willen geen verlenging van de missie. De Nieuwe Democraten willen de troepen eerder dan in 2009 al terughalen.
Uit opeenvolgende enquêtes in Canada blijkt dat tweederde van de bevolking tegen het verlengen van de missie is. Een deel van deze mensen ziet de Canadezen het liefst eerder dan in 2009 naar huis komen.
De beslissing van Canada in april kan ook belangrijke gevolgen hebben voor Nederland en Groot-Brittannië, die in het zuiden van Afghanistan nauw samenwerken met Canada. In de zomer vroeg Ottawa ook aan Den Haag of Nederland in Afghanistan wilde blijven.
Evenals Nederland is Canada op zoek naar andere landen die hun missie willen komen versterking in het zuiden. Maar de meeste landen willen niet naar het Zuid-Afghanistan.
Kandahar
Canada heeft sinds 2002 in Afghanistan al meer dan zeventig militairen en een diplomaat verloren.
De meeste Canadezen zijn omgekomen sinds augustus 2006 toen Canada het Provincial Reconstruction Team van de ISAF ging leiden in de zuidelijke provincie Kandahar, dat deel uitmaakt van het “Regional Command South” van de ISAF.
De opkomst van de Taliban ontstond vooral in de vluchtelingenkampen in buurland Pakistan en in en rond Kandahar. In 1994 kregen de Taliban de controle over de stad, en vandaar uit veroverden ze in een paar jaar tijd vrijwel heel Afghanistan.
Er zijn ongeveer 2.500 Canadese militairen aanwezig in het land. De meesten daarvan zijn in Kandahar gelegerd waar de opstand van de Taliban zeer hevig is. Ze zijn daar vaak verwikkeld in gevechten met opstandelingen.
woensdag 26 september 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)